Popis zboží
Petržel naťová hladká FEST je velice výnosná odrůda, kterou lze celoročně vysévat a je vhodná jak k rychlení v zimě, tak k polnímu výsevu v jarních měsících. Dnes se pěstuje téměř po celém světě a svůj původ má v oblasti Středomoří. Rostlina je asi 40 cm vysoká, listy jsou velké, hladké a mají intenzivní aroma. Petržel s plochými listy se výborně hodí na vaření, neboť dobře snáší i vyšší teploty bez ztráty svého aroma.
Výsev: únor - říjen
Spon: 25 x 5 cm
Vegetační období: 80 - 90 dnů
Sklizeň: leden - prosinec
Obsah: 1500 semen
Jak pěstovat petržel naťovou:
1. Semínka petrželky sejeme na záhon od března, podruhé v srpnu nebo můžeme i těsně před příchodem mrazů v listopadu nebo v prosinci, aby nevyklíčila - tahle semena vzejdou až v příštím roce brzy na jaře.
2. Do květináče v domácích podmínkách můžeme vysévat kdykoli.
3. Petrželka dobře prospívá v dobře propustné a na živiny bohaté půdě. Před výsevem zapracujeme do záhonu trochu vyzrálého kompostu.
4. Nejlépe se petrželce daří na světlém nebo jen částečně zastíněném místě, ale nemá ráda přímé slunce.
5. Osivo vyséváme na připravený záhon do řádků vzdálených zhruba 25 cm a přibližně 1,5 cm hluboko.
6. Semena klíčí poměrně dlouho, většinou okolo 35 dní. Během této doby záhon jemně zavlažujeme, aby půda nevyschla.
7. Osivo je citlivé na plynulé zásobování vláhou v průběhu klíčení a při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu velmi špatně vzchází.
8. Jakmile petrželka vzejde, vyjednotíme na rozestupy 6 až 8 cm. Když sazeničky petrželky ještě víc povyrostou, vyjednotíme je na vzdálenost přibližně 25 cm.
9. Vegetační doba - tedy čas od výsevu do sklizně - jarních a letních výsevů je 75 - 85 dní, podzimních 140 - 170 dní.
10. Než se petrželka na záhonu rozroste, sklízíme maximálně dvě snítky z jedné rostlinky. Dospělá petrželka po řezu rychle obrůstá. Stonky, vybíhající do květu odstřihneme.
Léčivé účinky:
Silice v nati mají dezinfekční, močopudný a detoxikační účinek. Petrželka je vhodná při potížích s vysokým krevním tlakem, poruchách trávení, zánětech prostaty, artritidě a revmatismu. Je také mírné afrodiziakum. Pomáhá zlepšovat stav pokožky, nehtů a vlasů. Rozdrcené listy se v létě používají jako první pomoc při poštípání hmyzem.
Vyživovací hodnoty:
Listy naťové petržele obsahují velké množství vitaminů A, B, C a E, dále draslík, hořčík a železo.
Kuchyňské zpracování:
Dekorativnější kadeřavá petržel je především středoevropskou specialitou, používá se ve studené kuchyni. Petrželka s hladkými listy je ve světě rozšířenější. Kromě pikantní výrazné chuti má také intenzivní aroma. Skvěle se hodí pro přípravu teplých pokrmů, protože dobře snáší vysoké teploty a hned tak neztratí svou typickou vůni. Hodí se do bešamelových omáček, polévek, omelet, salátových zálivek, pomazánek, majonéz, nádivek, k rybám a mletému masu. Přidává se do většiny polévek a vývarů. Čerstvou nakrájenou petrželkou lze ozdobit a dochutit prakticky jakékoli jídlo.