Popis zboží
Vynikající salátová cibule vhodná především pro konzum v syrovém stavu. Při zpracování vyššími teplotami dochází k nežádoucí změně barvy. Karmen je červená odrůda sazečky cibule (Allium cepa), tvarem blízká oblíbené Všetaně. Jedná se o dovozovou odrůdu, která je v současné době na našem trhu běžně k dostání. Její chuť je spíše nasládlá, hodící se do zeleninových salátů. Jde spíše o určitou chuťovku, která je pestrým doplňkem české kuchyně.
Výsadba:
Březen - duben
Spon:
20 x 10 cm
Vegetační období:
150 dní
Sklizeň:
Doba sklizně je většinou koncem července. Jakmile začne nať částečně žloutnout a zasychat a rostliny se pokládají vyplatí se rostliny vytáhnout a nechat ležet na záhonech 1-2týdny na dosušení.
Jak pěstovat:
Sazečka cibule Karmen se vysazuje na venkovní záhony brzy zjara poté, co sluneční paprsky prohřejí půdu a kdy máme jistotu, že už nepřijdou mrazy. Pokud ji vysadíme později, kdy už jsou venku vyšší teploty, obvykle vyběhne do květu. Při vysazování dodržujeme spon 10 x 20 cm a sázíme mělce tak, aby byla špička v úrovni povrchu půdy. Nejvhodnější cibulky jsou o průměru 0,5 až 1,5 cm. Sazečku bychom ale neměli dávat do čerstvě pohnojené zeminy.
Tip:
Cibuli sazečku lze pěstovat ve skleníku po podzimní sklizni běžných plodin (rajčata, papriky, okurky...), její mladá nať je bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů v zimním období.
Výživová hodnota:
Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, Železo, Zinek, mangan, jód, sodík, draslík, Magnesium, vápník, proVitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a Vitamín C. Šťáva cibule obsahuje fytoncidy, látky s antibiotickými účinky. Zelená nať pak se vyznačuje vysokým obsahem provitamínu A.